Συνέντευξη του προέδρου Γ. Βλαχογιάννη για θέματα της αγοράς

date 23/01/2015
category Άρθρα/Νέα
author eslamia

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Λαμίας κ.Γιάννης Βλαχογιάννης στο skorpiosnews.gr.

Αναφέρθηκε στην περίοδο  των  εκπτώσεων που διανύουμε , το παρεμπόριο καθώς και για τα 100 χρόνια του συλλόγου!!

Π.Κ.:Διανύουμε μέρες εκπτώσεων.Πώς είναι τα πράγματα; Κινείται η αγορά;

Γιάννης Βλαχογιάννης:Aν αυτή τη συνέντευξη την κάναμε 10 χρόνια πριν και έλεγα οτι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ,τότε θα φάνταζε σαν κακόγουστο αστείο.Όμως η αλήθεια είναι αυτή. Πρώτες μέρες του 2015  και τα πράγματα είναι παρα πολύ άσχημα για την αγορά, η κατάσταση που επικρατεί έξω δεν είναι και η καλύτερη,βέβαια σ’αυτό δεν έχει να κάνει οτι τα προιόντα  είναι ακριβά ή οτι ο κόσμος δεν έχει διάθεση να ψωνίσει , αλλά  οτι δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση.Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα η αγορά να στερέψει.

Π.Κ.:Ο κόσμος όμως πιστεύει πως οι καταστηματάρχες δεν βοηθούν την κατάσταση..

Γιάννης Βλαχογιάννης:Χωρίς να παρεξηγηθώ με αυτό που θα πω,οι καταναλωτές αν κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και αν προτιμήσουν τα καταστήματα της πόλης,τότε θα βγουν κερδισμένοι.Για μένα δεν υπάρχουν ακριβά μαγαζιά αλλά κακός τρόπος αγοράς,κακοί καταναλωτές.Κακοί καταναλωτές είναι αυτοί οι οποίοι δεν κάνουν σωστή  έρευνα αγοράς.

Υπάρχουν ακριβά και φθηνά καταστήματα,υπάρχουν προιόντα που μπορεί να βρεί κανείς σε συμφέρουσες τιμές ακόμα και σε δόσεις,αρκεί να ψάξεις.Δεν είναι σίγουρο οτι μπαίνοντας μέσα σ” ένα πολυκατάστημα θα βρείς  πάντα την πιο φθηνή τιμή.

Είναι σίγουρο οτι θα βρεις ενα περιβάλλον πολύ πιο όμορφο απ αυτό που μπορεί να βρείς σ ένα κατάστημα της σειράς, είναι σίγουρο οτι θα μπερδευτείς βλέποντας πάρα πολλά προιόντα και είναι σίγουρο οτι τα χρήματα που ξόδεψες εκεί δεν θα βοηθήσουν την τοπική αγορά μιας και δεν θα πέσουν εκεί.

Είναι σίγουρο οτι τα χρήματα που ξόδεψες εκεί αγοράζοντας εισαγώμενα προιόντα εχουν στερήσει θέσεις  εργασίας απ΄την ελληνική κοινωνία και έχουν προσθέσει θέση εργασίας σε άλλες χώρες και είναι σίγουρο οτι έχεις αδικήσει αυτούς που διαδραματίζουν ρόλο  του ελεύθερου επαγγελματία και καταστηματάρχες της πόλης σου.

Π.Κ.:Υπόθεση παρεμπόριο.Υπάρχει στη Λαμία και αν ναι πώς το αντιμετωπίζει ο εμπορικός σύλλογος αυτό;

Γιάννης Βλαχογιάννης: Η υπόθεση παρεμπόριο δεν είναι μόνο τοπικό φαινομενο,είναι εθνικό.Το γεγονός οτι υπάρχει και οχι απλώς υπάρχει,υπάρχει και μεγαλουργεί ,έχει να κάνει με το γεγονός οτι δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση.

Παρουσιάστηκε όχι ξαφνικά αλλά μεθοδευμένα στα μέσα της δεκαετίας του ’80,όταν πλέον δόθηκαν άδειες στις λαικές αγορές,οι οποίες αργότερα εξελιχθήκαν σε εμποροπανήγυρεις να πωλούνται προιόντα εκτός απο γης και θαλάσσης και ρουχισμού,ένδυσης κτλ και διογκώθηκε τα επόμενα χρόνια.

Λειτουργήσαν οι λαικές αγορές σα μεγάλες δεξαμενές άντλησης ψήφων και έτσι λοιπόν δίνονταν ανεξέλεγκτα άδειες σε κερδοσκόπους ,οι οποίοι το μόνο που καταφέρναν ήταν να δράτουν χρήματα μέσα από αυτή τη δραστηριότητά τους αλλά ΚΑΙ να στερούν χρήματα απο τις τοπικές αγορές και σίγουρα στην πορεία ήταν μία απο τις μαύρες τρύπες οι οποίες ρουφήξαν και κατέστρεψαν πολλούς επαγγελματίες.Εμείς το μόνο που κάνουμε ,είναι να φωνάζουμε ,μήπως και αφυπνισουμε κάποιους.

Π.Κ.:Πολλές φορές έχουμε δει ασυνείδητους καταστηματάρχες,  ΠΟΥ  αφού έχει ΉΔΗ περάσει το αποριμματοφόρο  του Δήμου, τότε  ακριβώς αυτοί  αφήνουν τα κιβώτια δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.

Γιάννης Βλαχογιάννης:Υπάρχουν ασυνείδητοι πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε οποια δήποτε πόλη της χώρας και το μόνο που κάνουν απο την ώρα που θα σηκωθούν εως το βράδυ που θα κοιμηθούν είναι να ρυπαίνουν την πόλη στην οποία ζουν.

Όντως είναι και πολλοί καταστηματάρχες που δεν μπαίνουν στην διαδικασία να σπάσουν τα κιβώτιά τους και  τα πετάνε όπως είναι ,μέσα, με αποτέλεσμα μετά τα σκουπίδια να βγαίνουν απέξω.

Η συνεργασία που έχει ο σύλλογος με τον Δήμο ξεκινάει και τελειώνει σε πολλά επίπεδα. Στο επίπεδο της καθαριότητας δεν σας κρύβω οτι με την καινούρια δημοτική αρχή υπήρξε μια συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και είπε οτι ένα απο τα μελήματά του  που είχε και ήθελε πολύ να το λύσει είναι η καθαριότητα.

Εμείς του είπαμε οτι θα τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε αλλά γενικώς η καθαριότητα σε μια πόλη  έχει να κάνει με την νοοτροπία του κόσμου. Εμείς πρώτοι σαν καλοί πολίτες πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

Π.Κ.:Γιατί ο κόσμος να κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα της πόλης;

Γιάννης Βλαχογιάννης: Όταν τα χρήματα τα αφήνεις στην πόλη ,τότε αυτά γυρίζουν σε σένα. Δεν λέω οτι θα βγάλουν πόδια τα πενηντάευρα και θα σου χτυπήσουν την πόρτα αλλά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ,θα κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις μικρές βιομηχανίες της πόλης.

Π.Κ.:Διανύουμε προεκλογική περίοδο.Τι χάνει,τι κερδίζει και τι ζητάει ο σύλλογος;

Γιάννης Βλαχογιάννης:Οι εκλογές δεν βοηθούν τον εμπορικό κόσμο, αντίθετα του κάνει κακό. Αυτό φαίνεται  και στα νούμερα τζίρου όχι μόνο στα τοπικά κανάλια  αλλά  και σε αυτά  πανελλήνιας εμβέλειας .Η αγορά βυθίστηκε ακόμα πιο πολύ.Αυτό που μας πειράζει εμάς τους εμπόρους και τους καταναλωτές είναι οτι οι εκπομπές που γίνονται απο τα ΜΜΕ  σε καμία περίπτωση δεν αναφέρουν την ζημιά που παθαίνουν τα καταστήματα,  και είναι   γεγονός οτι κάνουν τις εκπομπές τους με βάση την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Αυτό που δεν μαθαίνουμε ποτέ εμείς και που ποτέ δεν μας λένε οι ίδιοι πολιτικοί ,είναι ποιά είναι η πρόθεση η δικιά τους για τον δικό μας τον κουρβανά. Πρώτον για την μείωση του ΦΠΑ που είναι 23% ,όταν σε άλλες χώρες είναι 5-15%.Τι θα κάνουν και ποιο θα είναι το μέλημά τους με την φορολόγηση  του 26% απο το ένα  ευρώ  κέρδος;

Αυτό δεν λειτούργησε σαν φόρος αλλά σαν ταφόπλακα για εμάς. Ας μας πει κάποιος επιτέλους ευθαρσώς πως επιβραβεύεται ο νόμιμος και πως τιμωρείται ο παράνομος.

Ας μας πουν επίσης αν έχουν σκεφτεί ποτέ στην χιλιετία που διανύουμε τώρα  πόσοι θα είναι οι Έλληνες.? Ξέρετε οτι η υπογεννητικότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα; Εγώ πιστεύω οτι  στα μέσα της χιλιετίας δεν θα ξεπερνά  η Ελλάδα τα 5 εκατ.,και οτι οι υπόλοιποι δεν θα είναι Έλληνες, θα έχουν φύγει δεν θα ζούν καν στην Ελλάδα.

Μας λένε κάθε μέρα πόσα διαζύγια δίνουν καθημερινά; Όχι! Ποιο είναι το πρόβλημα των νέων που αρνούνται  να παντρευτούν;Δεν σκέφτεται κανείς αυτά τα πράγματα και δεν μιλάει κανείς.

Στην τελική άνθρωποι που μεγαλώνουν όπως εμείς, αναπόφευκτα θα περάσουν στο κατώφλι ενός δημοσίου νοσοκομείου, ποια είναι η θέση τους σ αυτό που λέγεται υγεία,σ αυτό που λέγεται παιδεία;

Έτσι όπως είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή ,θα είμαστε η μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ανειδικευτου εργατικού δυναμικού. Έχουμε ανέργους, θα έχουμε και άτομα τα οποία δεν θα έχουν σπουδάσει ποτέ.Ο χειρότερος συνδυασμός!

Π.Κ.:Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να πείτε δυο λόγια για τα 100 χρόνια που έκλεισε ο σύλλογος.

Γιάννης Βλαχογιάννης: Τα 100 χρόνια του εμπορικού συλλόγου είναι πάρα πολλά. Είναι ένας αιώνας. Αν σε μικρότερη ηλικία μου έλεγαν οτι θα είμαι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου ο οποίος θα αριθμούσε 100 χρόνια ζωής, δεν θα το πίστευα και δεν ξέρω αν θα έκανα το εγχείρημα αυτό.

Όταν μπλέχτηκα με τα κοινά και τον σύλλογο πριν από 13 χρόνια ,το μόνο που δεν ρώτησα είναι το πότε ιδρύθηκε αυτός ο σύλλογος. Ξαφνικά φέτος τα υπόλοιπα μέλη μου είπαν  οτι πρέπει να διοργανώσω κάποιες εκδηλώσεις για να τιμήσω τα 100 χρόνια.

Εκείνη την ώρα αισθάνθηκα μεγάλο βάρος στις πλάτες μου γιατί τα 100 χρόνια είναι πάρα πολλά και το μόνο που σκέφτηκα ήταν μια πόλη, ένας σύλλογος, μια σχέση εμπιστοσύνης, μια ιστορία που πρέπει να συνεχίσει να γράφεται.

Έτσι κάναμε κάποιες εκδηλώσεις την περίοδο  των χριστουγέννων και της  πρωτοχρονιάς για να τιμήσουμε 1)το σύλλογο και 2)να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά στους καταναλωτές που μας στήριξαν τόσα χρόνια και να συνεχίσουν να μας στηρίζουν.

Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν να κάνουν περισσότερο με την χαρά που δώθηκε προς τα  έξω, με πολλά μπαλόνια, γλυκίσματα, μάγους, με ανιματέρ.Μαζί μας ήταν και ο σύλλογος Ευρυτάνων και πρόσφερε  ζεστό ρακόμελο.

Ήταν εκδηλώσεις οι οποίες πήραν σάρκα και οστά μετά από πολύ τρέξιμο και θέλω να ευχαριστήσω τις 3 γυναίκες του συλλόγου , την “Αντα την Βαγγελιώ και την Ελένη γιατί χωρίς αυτές  δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα.

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν ,ο σύλλογος όντως μετράει 100 χρόνια και θέλω  να ευχαριστήσω όλους τους συνναδέλφους που συμμετείχαν σαν χορηγοί στις εκδηλώσεις αυτές και να πούμε σ αυτό το σημείο οτι μοιράστηκαν σε ντόπιους καταναλωτές αλλά και επισκέπτες 6.000 κουπόνια από τα καταστήματα της πόλης,που αν κάποιος θέλει να το μετρήσει σε χρήματα μπορεί να ξεπερνάει και τα 50.000€.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και βλέπουμε και πορευόμαστε!

100 χρόνια ,να καταφέρουν οι επόμενες γενιές να τα κάνουν 200.

 

Πηγή: skorpios news

Αξιολόγηση Χρήστη
 

Τελευταία ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Εμπορικού Συλλόγου ...
Εγκύκλιο προς τις ομοσπονδίες-μέλη της εξέδωσε η ...
 Από τον Δήμο Λαμιέων λήφθηκε η παρακάτω ...
Είναι γνωστό ότι, από το 2005, η 22η Σεπτεμβρίου κάθε ...

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

<< Μαΐ 2018 >>
ΔΤΤΠΠΣΚ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Follow on Twitter